Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2005

Στρογγούλα


Αυτή είναι η Στρογγούλα του Seattle :) (και όσοι δεν ξέρετε τι είναι η Στρογγούλα και ΠΟΥ είναι, απαξιώ. Ψάξτε το στο google :p). Εδώ βέβαια, κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν το λένε Stroggoula, αλλά Mt. Rainier. Η κορυφή του είναι στα 4.400μ περίπου (ψηλότερο από τον Όλυμπο) και έχει παγετώνα όλο τον χρόνο ανεξαιρέτως. Ήταν ηφαίστειο που τώρα είναι ανενεργό, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα εκραγεί και πάλι. Και τότε οι μεγαλύτερες καταστροφές θα γίνουν όχι τόσο από την λάβα που θα πεταχτεί, όσο από τις πλυμμήρες και τις κατολισθήσεις που θα δημιουργηθούν επειδή θα λιώσει ο πάγος (πωπω μέχρι και μαθήματα φυσικής ιστορίας σας κάνω. Ποιός στη χάρη σας!!!).
Σήμερα το γυρίσαμε γύύύύρω - γύρω. Οποιανού του αρέσει λοιπόν και θέλει κι άλλες φωτογραφίες του, το χω τραβήξει απ' όλες τις μπάντες :D

Τρίτη, Αυγούστου 02, 2005

Πάτρα - Θεσσαλονίκη

Τόση απόσταση διανύσαμε την Δευτέρα που πέρασε (29/07)(χωρίς τον Μαλιακό όμως ;) ).
Δεν θέλω να ξαναδώ δέντρο στην ζωή μου. Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα πανύψηλα (40-50 μέτρα) έλατα και η καταπράσινη πυκνή βλάστηση, μετά τα πρώτα 10.000 καταντάνε αηδία :)
Στον χάρτη σημείωσα στο περίπου την διαδρομή που ακολουθήσαμε. Ξεκινήσαμε από το Seattle με το ferry και περάσαμε πρώτα από το Port Angeles. Μετά πήγαμε δυτικά, νότια και πάλι ανατολικά κάνοντας τον κύκλο που φαίνεται με την κόκκινη γραμμή.


Πριν ξεκινήσω να περιγράφω την διαδρομή, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο clue του ταξιδιού το οποίο απεικονίζεται παρακάτω.

Ένα στυλ station wagon Chrysler που νοικιάσαμε για να μας πάει, γιατί το αυτόκινητο που μας έχει δανίσει ένας ευγενικός πατριώτης, γνωστός του αδερφόυ μου, και χρησιμοποιούμε μέσα στην πόλη, είναι παλίο και όχι για πολλά πολλά. Αυτό το αυτοκίνητο λοιπόν ήταν μια κινητή ευτυχία :) . 7θέσιο, με τις άπλες του (και τις ξάπλες του) και κουμπάκια για τα πάντα. Πρέπει να πέρασα τα 3/4 της διαδρομής σε σχεδόν οριζόντια θέση :D . Αυτοκίνητο για χαζές ξανθιές. Αυτόματο, με cruise control, και κινούμενο σε Αμερικάνικους δρόμους (θα γράψω ξεχωριστό post για τους δρόμους τους και για τον τρόπο που οδηγάνε μου φαίνεται γιατί είναι μεγάλο κεφάλαιο). Προφανώς δεν είναι φτιαγμένο για να κινείται στην Ελλάδα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μας βόλεψε απίστευτα και το ευχαριστήθηκαμε.
Τα σημαντίκοτερα αξιοθέατα στον δρόμο μας ήταν το rain forest[1] που είναι περίπου εκεί που το χω σημειώσει στον χάρτη και οι ακτές του Ειρηνικού.
Port Angeles: Τίποτα το ιδιαίτερο ως πόλη. Ωραία γλυπτά στην άμμο (κανά φεστιβάλ θα είχαν τις προηγούμενες μέρες) καθένα από τα οποία είχε από δίπλα, επίσης σκαλισμένο στην άμμο, το όνομα του χορηγού. Το ίδιο γινόταν και στην παρέλαση του Seafair που ανέφερα παρακάτω και την είδα λίγο στην τηλεόραση. Κάθε άρμα ή μπαλόνι ή ομάδα ανθρώπων με στολές είχε πάνω του και κανά-δυο χορηγούς.


Μικρό δείγμα της εικόνας που έβλεπα μια ολόκληρη μέρα (καταλάβατε γιατί σιχάθηκα τα δέντρα; :) )


Σε όλη την περιοχή γενικά γίνεται υλοτομία. Αποψιλώνουν περιοχές και μετά τις ξαναφυτεύουν. Και βάζουν και ταμπέλες για το πότε θα ξαναγίνει η επόμενη υλοτόμηση :) (στην οργάνωση δεν πιάνονται οι πούστηδες).


Rain forest: Η μάνα μου στον κορμό του πιο ψηλού δέντρου στο δάσος. Όχι ότι κάτι άλλα που βλέπαμε στην διαδρομή ήταν πολύ μικρότερα... Η βλάστηση μέσα στο rain forest είναι πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε σε όλη την διαδρομή. Αν απ' έξω τα έλατα ήταν μια φορά ψηλά, εδώ τα ήταν δύο. Τα δέντρα ανταγωνίζονται για μια θέση στον ήλιο (κυριολεκτικά όμως) και γίνονται πανύψηλα. Και από κάτω τους φυτρώνουν μεγάλες φτέρες.



Ειρηνικός: Η απεραντοσύνη των ακτών του Ειρηνικού είναι το κάτι άλλο. Άμμος μέχρι εκεί που πάει το μάτι, πολύ ρηχά νερά κοντά στην ακτή και πολύ βαθιά στην συνέχεια μάλλον :) . Και τα δέντρα μέχρι την άκρη της άμμου. Εξού και οι κορμοί στις παραλίες. Στην 2η που σταματήσαμε είδαμε και ένα κοπάδι μεγάλων ψαριών να κολυμπάει όχι πολύ μακριά από την ακτή. Απορρίψαμε την περίπτωση να ήταν φάλαινες γιατί αυτές είναι πιο μεγάλες, και να είναι καρχαρίες γιατί αυτοί δεν πάνε σε κοπάδια και καταλήξαμε στα δελφίνια (ή κάτι κοντινό τους) ή θαλλάσιους ελέφαντες :)




Πολύ κούραση. Φύγαμε στις 9 το πρωί από το σπίτι και μπήκαμε στις 1 το βράδυ. Και αυτοί οι άχρηστοι οι Αμερικάνοι να μην φτιάχουν βρε παιδί μου έναν καφέ της προκοπής! Κάτι latte, γαλλικό (αμερικάνικο τον λένε εδώ) και νερωμένους espresso έχουν μόνο. Σίγουρα άξιζε τον κόπο πάντως.


[1] Δάσος που δημιουργείται και διατηρείται λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Όταν λέμε rain forest συνήθως εννοούμε τα τροπικά δάση, αλλά δεν υπάρχουν μόνο κοντά στον ισημερινό τέτοιου τύπου δάση. Αυτά τα βουνά που φαίνονται στον χάρτη είναι υπεύθυνα για το γεγονός ότι στο Seattle πέφτουν λιγότερα εκατοστά βροχής απ' ότι πχ στην Κέρκυρα, αλλά ενώ στην Κέρκυρα πέφτουν μέσα σε 3-4 μήνες, εδώ πέφτουν για 9 μήνες.


Zoo!!!

*#(&%#(*$&@#!# μπαταρία!!! Δεν πρόλαβα να τραβήξω 10 φωτογραφίες και τελείωσε. Τραβήξαμε αρκετό βίντεο όμως (όχι όσο θα θέλαμε όμως γιατί τελείωσε και η #*$&#($* μπαταρία της κάμερας). Ελπίζω να το δείξω σε όσους περισσότερους μπορώ γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο. Όχι μόνο για τα πολύ ωραία και περίεργα ζώα που απεικονίζονται, αλλά γιατί φαίνονται και οι εγκαταστάσεις του κήπου.
Ο ζωολογικός κήπος που επισκευτήκαμε σήμερα ήταν εξαιρετικός. Άμα νομίζετε ότι ζωολογικός κήπος είναι ένα μέρος που έχει διάσπαρτα διάφορα τετράγωνα κλουβιά μέσα στα οποία υπάρχουν ζώα (άντε και καμιά λιμνούλα για τους πιγκουίνους), think again! Τα ζώα εδώ ήταν σε ειδικούς, μεγάλους και περιφραγμένους χώρους σε αρκετή απόσταση συνήθως από το μονοπάτι των επισκεπτών. Οι χώροι αυτοί ήταν πύχτρα στα δέντρα (όπως και τα περισσότερα πράματα εδώ. Το κλίμα εδώ στα βόρεια ευνοεί πολύ τα φυτά) και διαμορφωμένοι σαν το φυσικό τους περιβάλλον. Στην φωτογραφία που (πρόλαβα και) τράβηξα φαίνεται περίπου το τι εννοώ. Μέσα σε κτίσματα υπήρχαν πιο 'ειδικές' καταστάσεις, όπως οι εκθέσεις με πουλιά του rain forest (αυτό που συνηθίζουμε να λέμε 'τροπικό δάσος') όπου η υγρασία διατηρούταν σε αφόρητα επίπεδα :)
Έχω χρόνια να πάω σε ζωολογικό κήπο. Τόσα χρόνια που δεν θυμάμαι καν αν έχω πάει ποτέ :D , αλλά φαντάζομαι ότι θα μ' έχουν πάει οι γονείς μου σε κανέναν, όπως όλα τα μούλικα. Αυτόν πάντως τον καταχάρηκα. 6 ώρες μείναμε εκεί μέσα. Μας φύγαν τα πόδια. Αλλά άμα δεν έκλεινε θα μέναμε κι άλλο :)
Δίπλα από τον ζωολογικό κήπο υπήρχε ένας κήπος με ρόδα (rose garden). Καλή φάση, πανέμοφρα τριαντάφυλλα όλων των ειδών.


Κυριακή, Ιουλίου 31, 2005

Οι Αμερικάνοι είναι ηλίθιοι.

Το ξέρω πως ακούγεται αυτό, αλλά πείτε μου με το χέρι στην καρδιά. Άμα βγαίνατε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο Seattle και βλέπατε σε ένα μεγάλο μήκος των κεντρικών δρόμων τους να την έχουν στήσει διάφοροι στην άκρη του πεζοδρομίου με καρεκλάκια, σκηνούλες (!!!), τραπεζομάντηλα πικ-νικ και να κάθονται, και ανακαλύπτατε ότι αυτό το κάνουν για να πιάσουν θέση για μια παρέλαση ενός φεστιβάλ (Seafair το λένε. Μη φανταστείτε ότι μιλάμε για το καρναβάλι το Ρίο, ούτε ότι δεν γίνονται κι άλλα τέτοια πανηγύρια στην διάρκεια του χρόνου) που αρχίζει στις 7:30 το απόγευμα (!!!!!!!)... ειλικρινά... τι θα λέγατε;;;


edit: Και για του λόγου το αληθές...

Και αυτά ήταν τα αξιοθέατα του Seafair ;)